REIZEN

Reizen auto

Diabetes en reizen

Aan diabetes mellitus lijden hoeft geen probleem te zijn als u op vakantie gaat. Er zijn echter wel een aantal zaken waar u op moet letten. Houd zeker rekening met onderstaande tips wanneer u op vakantie vertrekt.

Eindelijk vakantie!

Vakantie kan heel ontspannend zijn, of net aanleiding geven tot extra sportieve inspanningen. Tijdens uw vakantie heeft u ook vaak een ander levensritme. Daarnaast krijgt u waarschijnlijk te maken met andere etenstijden, onbekende gerechten, een heel ander klimaat, temperatuurverschillen en een tijdsverschil.  

Al deze factoren kunnen uw bloedglucosegehalte beïnvloeden. Het is daarom aangewezen een regelmatige controle uit te voeren. Bespreek uw reisplannen op voorhand met uw arts of diabeteseducator. Zo kunnen zij u uitleggen hoe u het best met eventuele bloedsuikerschommelingen om kunt gaan.

Wat met voeding?  

Eigenlijk moet u zich op vakantie aan dezelfde voedingsvoorschriften houden als thuis. Kies voor gezonde voeding, wees matig met vet, zout en suiker en eet regelmatig. Probeer te voorkomen dat u tijdens uw vakantie veel meer of minder eet dan anders.  

Zorg ervoor dat u altijd koekjes of druivensuiker bij heeft en drink altijd voldoende water, zeker tijdens vliegreizen en in warme landen. U heeft iedere dag minstens twee liter drinkvocht nodig. In landen met dubieus kraanwater is het beter om alleen (mineraal)water uit flessen te drinken. 

 

voeding

Zorg voor vertrek voor de nodige documenten:

  • Noodvoorschriften voor insuline en/of medicatie. 
  • Documenten van reisbijstandsverzekering en het noodnummer. 
  • Een lijst met contactgegevens van uw behandelende arts, het diabetesteam en uw verzekering. 
  • Vraag een reisattest aan uw diabeteseducator. Dit attest verleent onder andere de toestemming om insuline en/of prikpennen, spuiten, naaldjes, enzovoort te vervoeren. 

Materiaal:  

  • Neem zo veel mogelijk insuline mee uit België. Sommige landen hebben een andere concentratie insuline.
  • Neem de insuline mee in uw handbagage. De temperatuur in het bagageruim kan zeer laag zijn. Insuline die bevroren geweest is, mag niet meer gebruikt worden. 
  • Verdeel uw insuline en meetmateriaal over uw eigen handbagage en die van uw reisgeno(o)t(e)(n). 
  • Bewaar de insuline bij aankomst op een koele plaats, uit de zon. Insuline bewaart ongeveer één maand op kamertemperatuur. U bewaart uw insuline best in een koelzakje. Vraag ernaar bij uw diabeteseducator.  
  • Breng bij thuiskomst de insuline terug naar de apotheek als u vermoedt dat die niet correct bewaard werd.  
  • Gebruik wegwerppennen of neem een reservepen mee. Bewaar die op een andere plaats dan uw gebruikte insulinepennen. 
  • Neem ruim voldoende extra controlemateriaal mee: 
    • dagboekje;
    • reservebatterij; 
    • bloedglucosemeter; 
    • teststrips bloedsuiker; 
    • eventueel ketonen teststrips. 

Glucagon is aangewezen bij ernstige hypoglycemie. Zorg er ook op vakantie voor dat deze hypokit binnen handbereik is en dat een van uw reisgenoten glucagon kan toedienen als u buiten bewustzijn bent.  

Insuline
reizen met de wagen

Bewaar insuline nooit in volle zon of in het handschoenkastje van de auto. De temperaturen kunnen er hoog oplopen. 

Als u met de auto op reis gaat, zorgt u best voor voldoende snacks en drank voor onderweg. Plan ook voldoende tijd in voor de heen- en terugreis zodat het mogelijk is om af en toe halt te houden. Zo kan de reis ontspannen verlopen.

Breng uw medereizigers op de hoogte van het feit dat dat u diabetes heeft. Zo kunnen zij op de juiste manier ingrijpen wanneer er iets fout loopt.

Bent u vatbaar voor zeeziekte? Dan is het raadzaam om dit voor uw vertrek met uw arts of diabeteseducator te bespreken. Let vooral op de risico’s van hypoglycemie wanneer u moet braken. 

Reizen met boot
Reizen met boot

Bent u vatbaar voor zeeziekte? Dan is het raadzaam om dit voor uw vertrek met uw arts of diabeteseducator te bespreken. Let vooral op de risico’s van hypoglycemie wanneer u moet braken. 

Ontdek onze andere thema's

Meer weten over hoe diabetes uw zwangerschap beïnvloedt? Benieuwd naar onze bewegings- en voedingsadviezen? Op zoek naar informatie over reizen met diabetes? Of gewoon nieuwsgierig naar welke invloed diabetes heeft op uw seksleven? Informatie over al deze thema’s en meer vindt u op onze ‘leven met diabetes’ pagina.