Diabetes op lange termijn
Diabetespatiënten kunnen een leven leiden dat bijna identiek is aan dat van personen zonder diabetes. Ze moeten rekening houden met een aantal belangrijke leefregels en zich aan de richtlijnen van hun behandelende arts houden.
Als een diabeet jarenlang ongecontroleerd blijft, bestaat het risico dat er zich bepaalde complicaties ontwikkelen die verschillende lichaamsdelen aantasten. Deze langetermijneffecten zijn te voorkomen door een gezonde levensstijl aan te nemen en de voorgeschreven behandeling goed te volgen. Het is ondanks alles belangrijk de risico’s te kennen die een diabetespatiënt loopt bij een slechte controle van de ziekte.
De ogen
Bij diabetes is het belangrijk elk jaar een oogarts te raadplegen aangezien de ziekte netvliesletsels kan veroorzaken. Bij sterke gyperglycemie tast diabetes in eerste instantie het gezichtsvermogen aan.


De nieren
Laat regelmatig uw urine testen om te weten of deze niet te veel eiwitten bevat. Na verloop van tijd kunnen diabetes en hypertensie de kleine bloedvaten van de nieren aantasten waardoor deze de eiwitten niet meer kunnen filteren.
Het hart en de bloedvaten
Personen met diabetes vertonen een verhoogd risico op aderverkalking.
De zenuwen
Diabetische neuropathie is een zenuwziekte die de zenuwen aantast die verbonden zijn met de spieren, de huid en de inwendige organen. Als u dofheid, gekriebel of pijn voelt in uw tenen of voeten, kan dat een teken zijn van beschadiging van de zenuwen.

Educatie leert u:
• hoe u uit eten gaat;
• wat u moet doen bij hypo- en hyperglycemie;
• wat de impact is van beweging op de glycemie;
• welke de koolhydraatbronnen zijn en hoeveel koolhydraten ze bevatten;
• verpakkingen beoordelen/lezen om op die manier insulinenood te bepalen;
• of er volgens de insulinetherapie al dan niet gezonde snacks tussendoor nodig zijn.
Met al deze vragen kunt u bij uw diëtiste en/of diabeteseducator terecht.
Algemene voedingsadviezen
Zorg dagelijks voor extra beweging.
Stop met roken.
Vermijd het gebruik van suiker en gesuikerde producten.
Beperk zout, daarmee voorkomt u een hoge bloeddruk.
Beperk de inname van alcohol, maar vermijd ook alcoholvrije alternatieven. Deze zijn vaak suikerrijk.
Gebruik voldoende voedingsvezels, kies voor volwaardige producten.
Zorg voor een gezond gewicht.
Beperk het gebruik van vet en vetrijke producten en vermijd verzadigde (slechte) vetten.