Gezonde voeding

Diabetes op lange termijn

Diabetespatiënten kunnen een leven leiden dat bijna identiek is aan dat van personen zonder diabetes. Ze moeten rekening houden met een aantal belangrijke leefregels en zich aan de richtlijnen van hun behandelende arts houden.

Als een diabeet jarenlang ongecontroleerd blijft, bestaat het risico dat er zich bepaalde complicaties ontwikkelen die verschillende lichaamsdelen aantasten. Deze langetermijneffecten zijn te voorkomen door een gezonde levensstijl aan te nemen en de voorgeschreven behandeling goed te volgen. Het is ondanks alles belangrijk de risico’s te kennen die een diabetespatiënt loopt bij een slechte controle van de ziekte.

De ogen

Bij diabetes is het belangrijk elk jaar een oogarts te raadplegen aangezien de ziekte netvliesletsels kan veroorzaken. Bij sterke gyperglycemie tast diabetes in eerste instantie het gezichtsvermogen aan.

Healthy food

De nieren

Laat regelmatig uw urine testen om te weten of deze niet te veel eiwitten bevat. Na verloop van tijd kunnen diabetes en hypertensie de kleine bloedvaten van de nieren aantasten waardoor deze de eiwitten niet meer kunnen filteren.

Het hart en de bloedvaten

Personen met diabetes vertonen een verhoogd risico op aderverkalking.

De zenuwen

Diabetische neuropathie is een zenuwziekte die de zenuwen aantast die verbonden zijn met de spieren, de huid en de inwendige organen. Als u dofheid, gekriebel of pijn voelt in uw tenen of voeten, kan dat een teken zijn van beschadiging van de zenuwen.

Educatie leert u:

• hoe u uit eten gaat;
• wat u moet doen bij hypo- en hyperglycemie;
• wat de impact is van beweging op de glycemie;
• welke de koolhydraatbronnen zijn en hoeveel koolhydraten ze bevatten;
• verpakkingen beoordelen/lezen om op die manier insulinenood te bepalen;
• of er volgens de insulinetherapie al dan niet gezonde snacks tussendoor nodig zijn.


Met al deze vragen kunt u bij uw diëtiste en/of diabeteseducator terecht.

Algemene voedingsadviezen

Verdeel voeding gelijkmatig over de dag: eet 3 hoofdmaaltijden met of zonder 3 gezonde tussendoortjes (afhankelijk van de therapie). Op deze manier verdeelt u de opname van de koolhydraten doorheen de dag.

Zorg dagelijks voor extra beweging.

Stop met roken.

Vermijd het gebruik van suiker en gesuikerde producten.

Beperk zout, daarmee voorkomt u een hoge bloeddruk.

Beperk de inname van alcohol, maar vermijd ook alcoholvrije alternatieven. Deze zijn vaak suikerrijk.

Gebruik voldoende voedingsvezels, kies voor volwaardige producten.

Zorg voor een gezond gewicht.

Beperk het gebruik van vet en vetrijke producten en vermijd verzadigde (slechte) vetten.

Ontdek onze andere thema's!

Meer weten over hoe diabetes uw zwangerschap beïnvloedt? Benieuwd naar onze bewegings- en voedingsadviezen? Op zoek naar informatie over reizen met diabetes? Of gewoon nieuwsgierig naar welke invloed diabetes heeft op uw seksleven? Informatie over al deze thema’s en meer vindt u op onze ‘leven met diabetes’ pagina.
Ik wil meer weten!