Leven met diabetes

Gezonde voeding

Het nastreven van een goed lichaamsgewicht is een van de preventieve maatregelen om laattijdige complicaties bij diabetici te voorkomen. Onze algemene voedingsadviezen helpen u alvast op weg.

Voldoende beweging

Voor een goede diabetesregeling is de combinatie van gezonde voeding, dagelijks extra beweging en een correcte inname van de medicatie zeer belangrijk. Sporten brengt heel wat voordelen met zich mee.

Ziekte

Wat bij ziekte?

Wie diabetes heeft, zal in normale omstandigheden niet sneller ziek worden. Wel kunnen sommige ziekten de diabetesregeling verstoren.

Kan ik op reis gaan?

Aan diabetes mellitus lijden hoeft geen probleem te zijn als u op vakantie gaat. Bespreek uw reisplannen op voorhand met uw arts of diabeteseducator om bloedsuikerschommelingen te vermijden.

Achter het stuur

Voor diabetespatiënten is een aangepast rijbewijs met beperkte geldigheidsduur bij wet verplicht. Laat uw rijbewijs tijdig aanpassen.

Ziekte

Diabetes en roken

Als diabetespatiënt bent u genoodzaakt uw levensstijl aan te passen. De gevaren van roken zijn nog groter voor diabetici. Stoppen met roken verkleint de risico’s op ernstige complicaties.

Seksualiteit

Diabetes kan een grote invloed hebben op uw seksleven. Maak seksuele problemen bespreekbaar met uw huisarts, diabetoloog of diabeteseducator.

Ziekte

Het psychosociale

Diabetes is een chronische aandoening. Bovendien vergt leven met diabetes een grote aanpassing en dagelijkse inspanning. Het is niet voor iedereen gemakkelijk om daar mee om te gaan.

Zwangerschap

Een zwangerschap kan invloed hebben op de insulinebehoefte, alsook op de bloedsuikerspiegels. Als diabetespatiënt bereidt u zich best goed voor op uw zwangerschap.

Diabetes en voeten

Diabetici lijden vaak aan diverse voetafwijkingen. Een goede voetverzorging kan veel voetproblemen voorkomen.