Alles over diabetes

Wat is diabetes?

Diabetes (mellitus) of suikerziekte is een stofwisselingsziekte die wordt gekenmerkt door ofwel een tekort aan insuline of insuline die onvoldoende werkzaam is. In beide gevallen ontstaat een teveel aan bloedsuiker (glucose) in het bloed. De cellen kunnen onvoldoende suiker (energie), uit de suikers in voeding halen waardoor de suiker zich ophoopt in het bloed.

Volgende symptomen kunnen wijzen op diabetes:

  • wazig zien;
  • hevige dorst;
  • veel plassen;
  • gewichtsverlies;
  • vermoeidheid, spierzwakte;
  • verstoorde wondgenezing, vatbaarheid voor infecties.

Een verhoogd suikergehalte in het bloed geeft echter vaak geen klachten.

Men maakt een onderscheid tussen diabetes type 1 diabetes type 2 en zwangerschapsdiabetes. Naast deze bestaan er ook nog een aantal andere vormen van diabetes.

Wat is diabetes type 1?
Bij diabetes type 1 worden de bètacellen van de alvleesklier aangevallen door het eigen afweersysteem. Daardoor wordt er geen of onvoldoende insuline geproduceerd. Er ontstaat een totaal gebrek aan insuline ter hoogte van de weefsels en in de bloedbaan. Bij deze vorm van diabetes moet door het grote tekort vanaf de diagnose insuline ingespoten worden.

Dit type ontstaat meestal bij kinderen of jonge volwassenen (jonger dan 40 jaar).

Wat is diabetes type 2?
Personen met diabetes type 2 maken wel nog insuline aan, maar in onvoldoende hoeveelheden. Bovendien is de werking van deze insuline ter hoogte van de cellen verminderd. We noemen dit ook insulineresistentie.

Diabetes type 2 treft vooral volwassenen ouder dan 40 jaar. Factoren zoals erfelijkheid, overgewicht en gebrek aan lichaamsbeweging spelen hier een belangrijke rol. Een gezonde levensstijl aannemen helpt deze vorm van diabetes voorkomen.

Wat is zwangerschapsdiabetes?
Zwangerschapsdiabetes is een vorm van diabetes die veroorzaakt wordt door hormonale veranderingen die tijdens de tweede helft van de zwangerschap optreden. Een suikertest tussen de 24ste en 28ste week van de zwangerschap wordt aanbevolen. Meestal verdwijnt deze vorm van diabetes na de bevalling.

Opvolging is hier noodzakelijk om risico’s tijdens de zwangerschap en bij de geboorte te vermijden. Ook na de bevalling is opvolging belangrijk aangezien zwangerschapsdiabetes het risico op diabetes type 2 bij de moeder op latere leeftijd met 50 % verhoogt.

Meer informatie over zwangerschapsdiabetes vindt u op www.zoetzwanger.be

Bloed brikken

Leven met diabetes

Een diabetesbehandeling normaliseert het bloedsuikergehalte. Ook het nastreven van een goed lichaamsgewicht, normale bloedvetten en een normale bloeddruk zijn preventieve maatregelen om laattijdige complicaties te voorkomen.

Voor een goede diabetesregeling is de combinatie van gezonde voeding, dagelijks extra beweging en een correcte inname van de medicatie zeer belangrijk.

Afspraak maken

Afspraak maken

U kunt een afspraak maken via het afsprakenbureau op het nummer 052 25 25 05 of via het secretariaat van het diabetescentrum op het nummer 052 25 26 77.

Bij twijfel of vragen kunt u ook steeds rechtsreeks telefonisch contact opnemen met onze klinisch psycholoog, Shelly Van den Berghe, op het telefoonnummer 052 25 21 61.