Een gezonde voeding is zeer belangrijk binnen een diabetesbehandeling.
Onze diëtisten Karolien en Christel zorgen voor lekkere en gevarieerde recepten geschikt voor personen met diabetes. Bovendien vind je bij elk recept de voedingswaarde, waardoor koken nét dat tikkeltje eenvoudiger wordt.
Smakelijk alvast.
soepen | |:
Broccolisoep
Ingrediënten 4 personen
· 1 ajuin
· 2 teentjes knoflook
· 2 preiwitten, ook een beetje van het groen
· 2 middelgrote aardappelen
· 1,5 liter kipbouillon van 3 blokjes
· een grote stronk broccoli
· 1 eetlepel olie
Bereiding :
· Verdeel de broccoli in roosjes, snij de prei in schijfjes, schil en snij de aardappelen in stukken. snipper de ui en lookteentjes
· Stoof de ui aan in wat olie samen met het knoflook, doe er de broccoli, prei en de aardappels bij
· laat nog even stoven
· giet er 1,5 liter kokend water over en verbrokkel de bouillonblokjes
· laat zachtjes koken gedurende 20 minuten
· Mix de soep en ga de kruiding na, normaal gezien moet er geen peper en zout aan toegevoegd worden.
Wortel-currysoep
Ingrediënten 2- 3 personen
- 500 gr wortelen
- 2 grote uien
- 250 gr soepgroenten uit de diepvries
- 3 vetarme bouillonblokjes van rund
- peper
- currypoeder
- paprikapoeder
- bieslook
Bereiding
- Was de wortelen en snijd in grove stukken.
- Schil de uien en snijd ze in 4.
- Doe de gesneden groenten in een kookpot en voeg een handvol gesneden soepgroenten uit de diepvries toe.
- Voeg warm water uit de kraan toe tot alle groenten net onder water staan.
- Voeg 3 vetarme runderbouillonblokjes toe.
- Laat 20 minuten koken, mix de soep en breng op smaak met peper, paprika en currypoeder, voeg eventueel wat gesneden bieslook toe.
Butternut-gember-wortelsoep
Ingrediënten voor 4 personen
- 625 g butternutpompoen, in kleine blokjes
(met schil)
- 2 wortelen, in kleine blokjes
- 1 ui, fijngesneden
- 2 el olijfolie
- 1,2 l water
- 1 groentebouillonblokje
- 40 g vers gember, geraspt
- Komijn naar smaak
- Peper (en zout)
Werkwijze:
- Verhit de olijfolie in een kookpot en stoof de ui aan tot ze glazig is.
- Voeg de groenten toe en laat even meestoven tot de pompoen- en wortelblokjes zacht zijn.
- Voeg het water toe en breng aan de kook. Verkruimel het bouillonblokje en laat volledig oplossen.
- Voeg de geraspte gember en komijn naar smaak toe en laat meekoken.
- Mix de soep wanneer ze gaar is. Kruid met peper (en zout).
- Verdeel de soep over 4 kommen en dien op.
Smakelijk!
Voedingswaarden: Butternut-gember-wortelsoep
Voedingswaarden soep per persoon (250 ml) | |
Kcal | 155 |
Eiwitten | 2 g |
Vetten | 6 g |
Koolhydraten | 5 g |
Koolhydraatportie | 0,5 |
Hoofdgerechten :
Papillot van kabeljauw
Ingrediënten 4 personen :
· 4 blaadjes basilicum
· 16 el witte wijn
· 16 el groentenbouillon
· 1 rode paprika
· 420g aardappelen
· 1 ajuin
· 1 wit van prei
· 1 wortel
· 600g kabeljauwfilet
Bereiding :
· Snijd alle groenten zeer fijn in julienne
· Neem een lang stuk aluminiumfolie en maak een papillot per persoon.
· Leg op het blaadje aluminiumfolie een beetje groentjes en leg daarop het kabeljauwhaasje.
· Kruid met peper en zout en voeg een blaadje basilicum toe.
· Sluit de papillot langs drie zijden.
· Voeg 4 eetlepels bouillon en 4 eetlepels witte wijn toe
· plooi de papillot helemaal dicht.
· Leg op een bakplaat en gaar in een oven van 180 à 200 graden gedurende 15 minuten.
Smakelijk !
Lamsfilet met knolselderpuree en prinsessenbonen
Ingrediënten voor 4 personen
- 600 g aardappelen (geschild), in kleine blokjes
- 600 g lamsfilet
- 100 ml halfvolle melk
- <>/<> knolselder, in kleine blokjes
- 400 g prinsessenbonen
- 400 g peultjes
- 1 ui, fijngesneden
- 1 el olijfolie
- 1 el vloeibare margarine
- Nootmuskaat naar smaak
- Peper (en zout)
Werkwijze:
- Breng water in een kookpot aan de kook. Voeg de blokjes knolselder en aardappelen toe en kook 20 minuten tot ze beetgaar zijn. Giet het kookvocht af. Voeg de melk en nootmuskaat naar smaak toe en stamp tot een smeuïge puree.
- Verhit de olijfolie in een wokpan en stoof de ui aan tot ze glazig is.
- Voeg de prinsessenbonen en peultjes toe en laat enkele minuten meestoven tot ze beetgaar zijn. Kruid met peper (en zout).
- Verhit de vloeibare margarine in een pan en bak de lamsfilet goudbruin.
Kruid met peper (en zout). - Dresseer een bord met een stukje lamsfilet, een torentje knolselderpuree en enkele prinsessenbonen.
Smakelijk!
Voedingswaarden: Lamsfilet met knolselderpuree en prinsessenbonen
Voedingswaarden per persoon | |
Kcal | 436 |
Eiwitten | 43 g |
Vetten | 11 g |
Koolhydraten | 36 g |
Koolhydraatportie | 3 |
Desserten :
Tiramisu ·
Ingrediënten voor 4 glaasjes
- 50 g volkorenspeculaas
- 100 g ongesuikerde magere platte kaas natuur
- 75 g mascarpone
- 1 ei
- 40 g pure chocolade (min. 70% cacao), fijngehakt
- ½ kopje koffie
- Intensieve zoetstof die 2,5 g suiker vervangt (voorkeur zoetkracht 2:1)
- Merg van 1 vanillestokje
- Kaneel naar smaak
Werkwijze:
- Scheid het eiwit en het eigeel van elkaar.
- Meng de eidooier met de zoetstof en het merg van het vanillestokje.
- Voeg de mascarpone en platte kaas toe en meng goed door elkaar.
- Laat de speculaas kort weken in de koffie.
- Klop het eiwit volledig op met een garde en spatel het onder het mascarponemengsel.
- Doe een laagje speculaas in de glaasjes en bestrooi met kaneel naar smaak.
- Schep het mascarponemengsel boven op de speculaasbodem.
- Werk af met fijngehakte chocolade.
Smakelijk!
Tip: Voeg een scheutje amaretto toe aan de koffie voor de authentieke smaak van tiramisu.
Voedingswaarden: Tiramisu
Voedingswaarden voor 1 glaasje (± 75 G) | |
Kcal | 226 |
Eiwitten | 6 g |
Vetten | 16 g |
Koolhydraten | 14 g |
Koolhydraatportie | 1 |
Aardbeienmousse
Ingrediënten 5 porties
· 200 g aardbeien zonder kroontje
· 100 g (light) roomkaas bv: Philadelphia
· 50 g Zùsto
· 150 ml volle room
· extra aardbeien voor de afwerking
Bereiding
· Was de aardbeien en dep ze droog met een stuk keukenpapier.
· Ontdoe ze van het kroontje en pureer ze fijn.
· Neem 1 mengkom en doe hier de roomkaas samen met de Zùsto in.
· Mix tot de 2 ingrediënten goed gemengd zijn.
· In een andere mengkom klop je de room tot slagroom.
· Doe de roomkaas nu bij de slagroom en mix heel kort (op een lage stand) tot een glad beslag.
· Voeg er de gepureerde aardbeien aan toe en mix nog eens heel kort tot je een rood romig beslag krijgt.
· Verdeel de mousse over de potjes en werk af met enkele stukjes aardbei.
· Je laat ze best nog enkele uren in de koelkast staan alvorens te serveren.
Smakelijk !